Пастьоризацията на кравето мляко се извършва при 72-74 градуси по Цeлзий. Пастьоризацията на овчето мляко се извършва при 68-70 градуси по Цeлзий. След охлаждане до 38-40°C се добавя: 1. Закваска - необходимото количество закваска се активира в 1 литър пастьоризирано и охладено до 45 °C мляко за 15-20 минути. След това се добавя към останалото мляко, предназначено за подсирване при добро разбъркване. 2. Калциев двухлорид – дозировка: 200-300 мл. за 1000 литра мляко или 5-6 капки за литър. 3. Мая…
Нашата страна се характерезира с получаването на разнообразни млечни продукти при домашни условия. Фирмата ни се занимава основно с продажба на мая за сирене и кашкавал предназначена за мандри и домашни условия.
Степента на осоляване се регулира в зависимост от времето за консумация на сирената.
Две са основните причини за този недостатък – подсирване на млякото с много сирищна мая и прекомерно прокисване на сиренето още в деня на производството му.
При бялото саламурено сирене са познати два вида шупвания – ранно шупване, което се дължи главно на колиформи бактерии (чревни пръчици) и късно шупване, причинявано от масленокисели бактерии.
Освен сравнително високите температури на зреене и съхранение, важен недостатък за домашното производство на бяло саламурено сирене е еобстоятелството, че то не винаги се затваря херметично в подходящи метални или стъклени съдове.